Forum Edukacji Kulturalnej        Forum Edukacji Kulturalnejpolec znajomemu
Forum Edukacji Kulturalnej    

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
  Widok do druku

Program MKiS Infrastruktura Kultury
Autor Wiadomość
PostWysłany: Pon Lis 02, 2009 1:13 pm 

Dołączenie: Pon Lis 02, 2009 12:52 pm
Minister Kultury ogłosił nowy program dotyczący "Poprawy warunków funkcjonowania, rozszerzenia i wzbogacenia oferty instytucji / organizacji
zajmujących się działalnością kulturalną oraz edukacyjną w zakresie kultury".

Na pierwszy rzut oka wygląda interesująco, jednakże pozwoliłem sobie na telefon do jednej z kompetentnych osób. Cóż się okazało? Placówka Wychowania Pozaszkolnego zajmująca się edukacją kulturalną, którą reprezentuję teoretycznie może starać się o te środki ale otrzymałem informację, że "środków jest mało, więc finansować będziemy instytucje Ministra Kultury". Szkoda, że wciąż mamy naszą i Waszą kulturę. Kryterium fachowości tutaj nie istnieje....
Brnąłem więc dalej. Działam w Stowarzyszeniu, które m.in. zajmuje się ochroną dziedzictwa kulturowego mało znanego regionu "Kociewie". Pytam o to, co znaczy mieć wynajęty budynek czy pomieszczenia na "dłuższy czas" - odpowiedź - 10 lat. My korzystamy z pomieszczeń należących do starostwa, które wynajmuje na 3 lata a potem przedłuża. Czyli kolejny problem. Może do przeskoczenia, ale zapytałem o środki własne, którymi należy wykazać się aby otrzymać grant. Otrzymałem odpowiedź - 50%. No to leżymy.
Pozdrawiam wszystkie Instytucje Kultury i WIELKIE Instytucje Pozarządowe - edukacja kulturalna należy tylko do was. My w tej stawce nie mamy szans.

Re: Program MKiS Infrastruktura Kultury
PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 4:48 pm 

Dołączenie: Czw Cze 18, 2009 1:57 pm
Skoro, jak Pan pisze, organizacje małej i średniej wielkości nie mają co liczyć na granty na edukację kulturalną z rządowych programów, to gdzie mogą szukać pieniędzy? Pewnie jest wiele funduszy, które teoretycznie adresowane są do szerokiego grona odbiorców, ale w praktyce korzystać z nich mogą ci więksi i silniejsi. Gdzie w takim razie Wasze stowarzyszenie znajduje fundusze na działalność? Mógłby Pan podzielić się swoimi doświadczeniami w tej nierównej grze o pieniądze na kulturę?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość