Program MKiS Infrastruktura Kultury
| Autor |
Wiadomość |
|
grzoll
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 1:13 pm |
|
Dołączenie: Pon Lis 02, 2009 12:52 pm Posty: 1
|
|
Minister Kultury ogłosił nowy program dotyczący "Poprawy warunków funkcjonowania, rozszerzenia i wzbogacenia oferty instytucji / organizacji zajmujących się działalnością kulturalną oraz edukacyjną w zakresie kultury".
Na pierwszy rzut oka wygląda interesująco, jednakże pozwoliłem sobie na telefon do jednej z kompetentnych osób. Cóż się okazało? Placówka Wychowania Pozaszkolnego zajmująca się edukacją kulturalną, którą reprezentuję teoretycznie może starać się o te środki ale otrzymałem informację, że "środków jest mało, więc finansować będziemy instytucje Ministra Kultury". Szkoda, że wciąż mamy naszą i Waszą kulturę. Kryterium fachowości tutaj nie istnieje.... Brnąłem więc dalej. Działam w Stowarzyszeniu, które m.in. zajmuje się ochroną dziedzictwa kulturowego mało znanego regionu "Kociewie". Pytam o to, co znaczy mieć wynajęty budynek czy pomieszczenia na "dłuższy czas" - odpowiedź - 10 lat. My korzystamy z pomieszczeń należących do starostwa, które wynajmuje na 3 lata a potem przedłuża. Czyli kolejny problem. Może do przeskoczenia, ale zapytałem o środki własne, którymi należy wykazać się aby otrzymać grant. Otrzymałem odpowiedź - 50%. No to leżymy. Pozdrawiam wszystkie Instytucje Kultury i WIELKIE Instytucje Pozarządowe - edukacja kulturalna należy tylko do was. My w tej stawce nie mamy szans.
|
|
| Góra |
|
Re: Program MKiS Infrastruktura Kultury