Forum Edukacji Kulturalnej        Forum Edukacji Kulturalnejpolec znajomemu
Forum Edukacji Kulturalnej    

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
  Widok do druku

"Świetlica - Moje Miejsce" Program Fundacji PZU
Autor Wiadomość
PostWysłany: Wto Sty 19, 2010 2:51 pm 

Dołączenie: Czw Cze 18, 2009 9:21 am
Polska Fundacja Dzieci i Młodzieży ogłasza konkurs w ramach programu „Świetlica – Moje Miejsce”, w którym o przyznanie dotacji mogą ubiegać się lokalnie działające organizacje pozarządowe z województwa warmińsko-mazurskiego. Termin składania wniosków: do 17 lutego 2010 roku.

„Świetlica – Moje Miejsce” to program partnerski Fundacji PZU i Polskiej Fundacji Dzieci i Młodzieży adresowany do dzieci w wieku 8-13 lat. Projekt jest realizowany w dwóch płaszczyznach: bezpośredniej pracy z dziećmi oraz adaptacji pomieszczeń i odpowiedniego ich wyposażenia. Podstawowe koszty związane z remontem, adaptacją, eksploatacją pomieszczeń musi zapewnić partner lokalny lub organizacja wnioskująca.

O dotację mogą ubiegać się: działające na terenie województwa warmińsko-mazurskiego lokalne organizacje pozarządowe lub takie świetlice, które współpracują z lokalną organizacją pozarządową.

Aby ubiegać się o dotację należy wypełnić formularz wniosku o dotację i przesłać go do 17 lutego 2010 roku na adres Polskiej Fundacji Dzieci i Młodzieży. Formularz wniosku oraz szczegółowe informacje o programie znajdują się na stronie internetowej Polskiej Fundacji Dzieci i Młodzieży http://www.pcyf.org.pl

źródło: http://www.ngo.pl

Re: "Świetlica - Moje Miejsce" Program Fundacji PZU
PostWysłany: Wto Sty 19, 2010 10:13 pm 

Dołączenie: Czw Cze 18, 2009 1:57 pm
Program brzmi bardzo ciekawie. Wobec przepełnionych szkół, problemów wychowawczych w domu czy po prostu braku opieki ze strony rodziców, świetlica staje się instytucją szczególnie ważną i potrzebną. To na świetlice cedowane są funkcje edukacyjne, wychowawcze, resocjalizacyjne czy kulturalne - program idzie więc w dobrym kierunku. Pytanie, czy wymaganie poniesienia przez ngosy lub samorządy kosztów remontowania i utrzymywania pomieszczeń nie jest zbyt wysokie - czy na tak określonych warunkach nie skorzystają ci, których sytuacja i tak jest niezła?

Ciekawe też, czy istnieją analogiczne programy skierowane do dzieci i młodzieży w innym przedziale wiekowym oraz z innych regionów?

PostWysłany: Pon Lut 15, 2010 8:29 pm 

Dołączenie: Pon Lut 15, 2010 8:25 pm
Miejscowość: Kraków
Faktycznie wszystko wygląda ok. Mam nadzieję, że nie jest tak że wypełnia się materialy na darmo bo już decyzje są podjęte.

PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 1:32 pm 

Dołączenie: Pią Kwi 16, 2010 3:03 pm
Miejscowość: Łódź
A ja jeszcze myślę, że w Polsce powinny powstawać takie darmowe, osiedlowe czy miejskie miejsca rekreacji dla młodzieży, gdzie dzieciaki będą mogły się spotkać wspólnie pograć itd. miejsca gdzie nie będzie się im sprzedawać alkoholu i narkotyków. Marzy mi się taka sieć na całą Polskę - zwłaszcza w miejscach szczególnie zagrożonych patologią... Rozsądni opiekunowie placówek, którzy niczego nie wymagają od dzieci (np. żeby się uczyły) i którzy od razu wyłapią, że w domu tych dzieci nie jest najlepsza sytuacja... To taki mój pomysł, który jest od jakiegoś czasu wdrażany w krajach Europy zachodniej...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości