Forum Edukacji Kulturalnej        Forum Edukacji Kulturalnejpolec znajomemu
Forum Edukacji Kulturalnej    

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
  Widok do druku

Re: Dom kultury czy Dom Z Kulturą ?
Autor Wiadomość
PostWysłany: Śro Kwi 28, 2010 2:18 pm 

Dołączenie: Pią Kwi 16, 2010 3:03 pm
Miejscowość: Łódź
Myślę, że zasiedziałym pracownikom często się już nie chce cokolwiek robić... , bo ludzie nie interesują się tak masowo kulturą jak kiedyś (zaczynając swoją pracę) myśleli, że będą... Chociaż ja na MOK w moim mieście nie mam co narzekać - dosyć prężnie działa tam grupa teatralna i kółko rysunkowe oraz fotograficzne... no i MOK jeszcze ma kilka innych aktywności... Myślę, że warto od najmłodszych lat zarażać dzieciaki sztuką - zajęcia w szkołach prowadzić w interesujący sposób, pokazywać im różne sposoby na wyrażanie własnego wnętrza... MOK wg mnie, być może trochę idealistycznie, ale sądzę, że powinien uczyć ludzi pasji, wychodzić do dzieci z biedniejszych środowisk, organizować alternatywne i pożyteczne sposoby spędzania czasu...

PostWysłany: Wto Maj 04, 2010 11:08 am 

Dołączenie: Czw Cze 18, 2009 1:57 pm
No właśnie, to jest chyba bardzo istotne, że w domach kultury, szkołach i tym podobnych instytucjach uczy się dzieciaki, jak mają poprawnie rysować, malować itd., wpaja im się jeden obowiązujący wzór, jak wykonać daną czynność. A pasja, twórczość, samorealizacja pozostają daleko poza tym. Zamiast twórczego wyrażania siebie jest odtwórcze przykładanie sztancy. A to zniechęca.

PostWysłany: Pią Maj 21, 2010 12:09 pm 

Dołączenie: Pią Gru 18, 2009 5:42 pm
Ja powiem tylko tak: na moim osiedlu wlasnie od 1 maja zlikwidowano Osiedlowy Klub Kultury. Bez komentarza...... Nie wierze w to ze mozna dzis dobrze poprowadzic Dom Kultury, niestety nawet w tej sferze sa mody i komercja przeplatajaca sie z kiczem, ktore ucza sie tez dzieci. Skutek? Ktos mi opowiadal ze dzieci na lekcjach muzyki nie umialy wyrazic slowanie jaka muzyke sluchaja, albo na wyjscie do teatru na spektakl baletowy pada pytanie dlaczego aktorzy nic nie mowia, czy sa niepelnosprawni.
I nie wierze tez w to ze Rok Chopina cokolwiek zmieni, ze bedzie wiecej uczestnikow kulturze bo o tym zaczyna sie myslec juz w domu a pozniej w szkole. A potem mozna rozmawiac o tym czy Dom Kultury jest potrzebny - wazny.
Czy Kongres Kultury cos zmienil? cos to dalo do myslenia? tez watpie, obserwuje to na moim poletku i widze jak wogle zanika kultura.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości