Forum Edukacji Kulturalnej        Forum Edukacji Kulturalnejpolec znajomemu
Forum Edukacji Kulturalnej    

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
  Widok do druku

Dom kultury czy Dom Z Kulturą ?
Autor Wiadomość
PostWysłany: Śro Lip 01, 2009 9:47 am 

Dołączenie: Śro Lip 01, 2009 8:48 am
Można je spotkać w miastach, miasteczkach i wioskach stoją w cieniu wydarzeń skrycie i bezruchu, lub działają prężnie wywiązując się z zdania im powierzonego. Domy kultury jedne pomagają, inne bywają neutralne a reszta zbiera pieniądze za 8 godzin przebywania w pracy. Po przeczytaniu raportu zoomu, który dotyczy wspomnianych placówek, podsumowałem działania MOK-ów z którymi współpracowałem oraz tego który jest w moim mieście niezbyt zadowalający obraz, chociaż muszę przyznać że znajdą się instytucje które są w pełni zadowalające. A jak jest u was? Pomagają czy przeszkadzają? Są otwarci czy zamknięci? Czy kadra jest odpowiednia? Co zrobić aby to zmienić?
Zapraszam do przeczytania raportu ...
http://www.zoomnadomykultury.pl

Re: Dom kultury czy Dom Z Kulturą ?
PostWysłany: Śro Lip 01, 2009 2:33 pm 

Dołączenie: Czw Cze 18, 2009 9:21 am
Raport jest bardzo interesujący i wart przeczytania.
Jest również dostępny w zakładce Baza Wiedzy na niniejszej stronie :)
Zachęcam do lektury.

PostWysłany: Śro Lip 01, 2009 3:32 pm 

Dołączenie: Śro Lip 01, 2009 8:48 am
Chciałbym aby ten temat dotyczył raportu ale i przybliżył inne domy kultury. Zapraszam do debaty

PostWysłany: Śro Wrz 30, 2009 8:39 am 

Dołączenie: Czw Cze 18, 2009 9:21 am
W Bazie Wiedzy pojawiła się nowa publikacja na temat Domów Kultury
"DOM KULTURY W XXI WIEKU - wizje, niepokoje, rozwiązania", pod red. Barbary Jedlewskiej i Bohdana Skrzypczaka, CEiIK, Olsztyn 2009.

Znacie tą publikację?
Co o niej myślicie?

PostWysłany: Pią Gru 18, 2009 6:02 pm 

Dołączenie: Pią Gru 18, 2009 5:42 pm
Dobry wieczór,
Jestem tu pierwszy raz, brakuje mi miejsca gdzie można się przedstawić i mówić o tym co samemu się "robi" w kulturze.

Jeśli chodzi o Dom Kultury, jak najbardziej powinien istnieć. Widziałam wiele dobrze zarządzanych i z atrakcyjną ofertą. Ale niestety tam gdzie mieszkam nie ma żadnego porządnego domu kultury. Niby jest ale go nie ma. Wiele razy chcąc zrobić jakiś projekt, po prostu nikt nie był zainteresowany, owszem był ale za darmo. Tak też działają biblioteki, które chwalą swoją działalność jako edukacyjną i oświatową. Swoje projekty realizuje za granicą i na drugim końcu Polski. Moim zdaniem Polska dziś ma tę trudność że są rejony gdzie edukacji kulturalnej w ogóle nie ma i samorządy oraz instytucje w ogóle nie są tym zainteresowane i są też takie rejony gdzie te projekty rosną jak grzyby po deszczu.

PostWysłany: Wto Gru 22, 2009 9:01 pm 

Dołączenie: Czw Cze 18, 2009 1:57 pm
To prawda - wystarczy przejechać się po Polsce, by dostrzec, jak ogromne są kontrasty między dużymi miastami, w których działają sprawne i bogate centra kultury oraz dziesiątki kulturalnych ngo-sów, a małymi miejscowościami, w których jedyną propozycją jest rutyna od lat powielana w ośrodkach kultury i bibliotekach.

Jak Pani myśli, z czego wynikają tak duże dysproporcje? Czy przyczyną bezczynności domu kultury w Pani miejscowości są pracujący w nim ludzie, czy też jego struktura organizacyjna, a może coś innego?

I czy portal taki jak edukultura, prezentujący dobre praktyki i wzory działań może zmienić coś w tej sytuacji?

PostWysłany: Pią Sty 22, 2010 12:26 am 

Przepraszam za długą przerwę.

Po pierwsze myślę że jedną z przyczyn bezczynności domów kultury i w mieście jak i na wsi, sa ludzie i ich kompetencje oraz co jest moim zdaniem bardzo ważne pasja związana z pracą. Niestety dziś kultura to coś, co jest na końcu potrzeb ludzi, zwłaszcza w Polsce.

Drugą przyczyna jest to, ze zazwyczaj Domy Kultury nie umieją pozyskać funduszy przez co dobre projekty albo są odrzucane albo organizatorom proponuje się pracą za darmo. Ciekawe jest to że z łatwością proponuje się pracę za darmo animatorowi kultury ale np dentyście już nikt nie śmie zaproponować pracy za darmo. Myślę że to związane jest ze statusem kultury jaki się u nas prezentuje.
Każdy portal edukacyjny ma swoją rolę, z mojego punktu widzenia pomaga zdobyć wiedzę, pod warunkiem że się chce kształcić nadal. Ja spotykam się raczej z pojęciem status quo, po studiach zazwyczaj kończy się edukacja i zostaje się w miejscu.
A czy może zmienić? Nie wiem, chyba nie, ja próbuje znaleść pracę w Polsce, tracę tę wiarę, ale nadzieja jest matką upartych. Nie mogę się przebić ze swoimi propozycjami choć wiem że na moje spotkania przychodzi dużo osób i jest spory odbiór i dzieci jak i starszych osób. I coraz częściej myślę o pracy za granicą.

PostWysłany: Nie Sty 24, 2010 12:35 pm 

Mam podobną opinię - kultura i wszystko z nią związane traktowane jest u nas po macoszemu, jako zbędna rozrywka, kaprys, a co najwyżej - obowiązek do spełnienia. Mało kto myśli o kulturze jako o sferze aktywnego, twórczego życia, samorealizacji, edukacji. Tak samo nie postrzega się działań w kulturze jako metody rozwiązywania problemów społecznych. Zamiast zainteresowań kulturalnych ogromna większość Polaków woli gonić za sukcesem w szkole, na studiach, w pracy, szukać awansu, podnosić swój status materialny, zabezpieczać przyszłość sobie i swoim dzieciom - a kulturę zostawiają na później, na bliżej nie określoną przyszłość. Zupełnie, jakby to była zbędna zabawka.

Nasuwa mi się natomiast pytanie, czy wobec bierności lub niezdolności domów kultury do skutecznego i innowacyjnego działania rozwiązaniem nie byłyby działania organizacji pozarządowych? Na ile mogą one zastąpić placówki samorządowe?

PostWysłany: Sob Sty 30, 2010 11:31 pm 

Ja nie wiem na ile mogą zastapic. Prawda jest ze bardzo czesto sa dzialania oddolne i jak rzeczywiscie cos sie udaje, sa jakies sukcesy wkracza w to samorzad i zaczyna przeszkadzac. Mnie zastanawia, czy warto wtedy wogle cos robic, organizowac , skoro i tak gdzies na koncu czai sie jakis urzednik gotowy poprzeszkadzac w danej dzialanosci.

PostWysłany: Pon Lut 01, 2010 8:17 pm 

A czy w samorządach i samorządowych placówkach kulturalnych, edukacyjnych i wychowawczych nie następuje zmiana pokoleniowa? Wydaje mi się, że często na miejsce starych urzędników, biurokratów, "kaowców" przychodzą ludzie młodzi, otwarci na pomysły i społeczne inicjatywy. Może to kwestia wymiany pracowników samorządu?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość